tisdag, mars 23, 2010

Falafel med ugnsrostade rotfrukter

Börja med rotfrukterna i tid, dom ska stå inne i ugnen i minst en timme, i 200 °. Skala och skär potatis i klyftor, palsternacka och morötter i stavar, röd lök i lite större bitar och lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja, strö på salt och dragon. Rör runt med händerna tills allt är blandat och sätt in i ugnen. Rör då och då så det inte bränner fast.

1 burk kikärtor (4 dl)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Persilja
1½-2 tsk spiskummin
1 ägg
2 msk potatismjöl
Salt, peppar

Mixa kikärtorna med stavmixer, i matberedare eller med en gaffel. Finhacka lökarna och persilja. Blanda ner i kikärtorna och pressa eller riv ner vitlöksklyftorna. Rör i spiskummin, ägg, potatismjöl, salt och peppar till en jämn smet. Forma till bollar och stek i olja i ca. 5 min.

Blanda 2 dl creme fraiche med 1 msk honung. Finhacka persilja och blanda ner tillsammans med 1½ tsk spiskummin, ½-1 tsk sambal oelek, salt, peppar och paprikapulver efter önskad smak. Rör till en slät sås och ställ kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar