måndag, mars 29, 2010

Riso al forno

Det här är ett av alla underbara recept i min italienska kokbok, en grymt god risgratäng. Hon beskriver den i boken som hemma-mys-mat, och det är det verkligen!

4-6 personer
4 dl risottoris
1 dl riven parmesan
1 mozarellaost
100 gram skinka (om man vill)
Salt

Sätt ugnen på 180
°och smöra en ugnssäker form.
Skär mozarellan i små tärningar och strimla skinkan.
Koka upp mycket vatten och lägg i salt och ris, koka i 15 minuter.

Gör under tiden bechamelsåsen. Smält 2 msk smör i en kastrull. Vispa ner 2 msk mjöl och låt det puttra i ca. 1 minut. Häll på 4 dl mjölk och vispa hela tiden tills det börjar bubbla och bli tjockt. Smaksätt med salt och peppar.

Häll av riset i ett durkslag och häll sedan tillbaka det i kastrullen. Rör ner bechamelsåsen, skinkan och nästan all riven parmesan, spara lite till gratineringen. Häll i hälften av risblandingen i den smorda formen och strö över mozarellakuberna, häll på resten av riset. Strö till sist lite parmesan över det hela och ställ in i ugnen. Gratinera i ca. 20 minuter, tills ytan är lite gyllenbrun. Servera med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar