måndag, april 05, 2010

Kardemummaskorpor


175 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
2 tsk finmalda kardemummakärnor
1 tsk bakpulver
ca. 13 dl vetemjöl

Smält smöret. Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen med vätskan och blanda i salt, socker, kardemumma och bakpulver. Arbeta i så mycket mjöl att degen går lätt att arbeta, strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk 30-40 min. Sätt ugnen på 250°.
Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta ihop. Forma degen till släta bullar, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca. 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Låt kallna på galler.
Dela bullarna och lägg med snittytan uppåt på plåtar. Färgsätt skorporna i 175-200°, ca. 5 min. Låt dom sedan torka i ca. 2 timmar i 100°. Låt ugnsluckan stå på glänt under tiden.

När jag gjorde dom här skorporna gjorde jag halva satsen, det blev ungefär 40 st.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar