tisdag, maj 25, 2010

Formbröd med dinkel

Igårmorse kliade det i mina bagarhänder. Så jag bläddrade igenom en bunt Allers och hittade det här otroligt enkla formbrödet! Det är tydligen nyttigt också, "Bra Gi-val" står det. Och det är ju inte helt fel så här inför bikinisäsongen! Det blir ett bröd, en limpa.

½ liter filmjölk
20 gram jäst
½ dl havregryn
½ dl vetekli
3 dl fullkornsdinkel
5 dl dinkelmjöl
½ msk salt

Sätt ugnen på 50
°. Värm filmjölken till ca. 30 grader. Smula jästen i en bunke och häll över filen. Lös upp jästen och tillsätt övriga ingredienser. Kör degen i bakmaskin i 5 minuter, eller använd elvisp med degkrokar. Det blir en ganska lös deg. Smörj en form, som rymmer ca. 2 liter, och häll ner degen. Ställ in formen i ugnen och låt jäsa i ca. 25 minuter. Höj sedan ugnen till 200° och grädda i ca. 40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper den ur formen!

2 kommentarer:

  1. niklas Mys Mamma27 maj 2010 kl. 10:18

    Kan inte du komma hit o baka lite o greja
    fan va du ligger i...
    Ja gillar dina recept + dina bilder,bra där med bilderna...exakt på samma ställe o så får man se V käka hihi....
    läser ofta din matsida så tro inget annat :)

    SvaraRadera
  2. Haha, dock har latheten slagit till nu under sommaren. Man vill som inte spendera timmar inne i väntan på att ett bröd ska jäsa klart eller nåt liknande :)
    Vad roligt att det jag gör uppskattas :) Tack så hemskt mycket!

    SvaraRadera