onsdag, maj 12, 2010

Ris och Tomatsoppa med nybakta scones

När Viktor inte är hemma, som nu när han jobbar till 8 och äter matlåda på jobbet, så kan man passa på att äta sån mat han antagligen inte skulle tycka om. Som ris och tomatsoppan Nigella gjorde i samma avsnitt där hon gjorde dom mosade ärtorna. Viktor är inget fan av tomater, vilket jag är. Så idag tog jag tillfället i akt att koka den otroligt enkla, snabba och goda soppan!
Receptet räcker till ca. 2 personer.

1 burk krossade tomater (400-500 gram)
Kokande vatten, ca. 3-5 dl
ca. 3-4 dl ris
½ röd lök
1 grönsaksbuljongtärning

Häll krossade tomater i en kastrull och sätt plattan på medelvärme. Häll i kokande vatten, från vattenkokaren, och riset. Skala en halv lök och släng i tillsammans med en buljongtärning. Låt koka upp och lägg sedan på ett lock och låt puttra på låg till mellanvärme ca. 20 minuter. Ta upp löken och servera med lite riven parmesan, om du vill.

Scones
med torkade aprikoser, 2 bröd
2 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
½ dl vetegroddar
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram smör
1½ dl filmjölk
Torkade aprikoser


Sätt ugnen på 250°. Blanda dom torra ingredienserna i en bunke tillsammans med aprikoserna som du klipper i mindre bitar. Blanda ner smöret och rör till en grynig massa, tillsätt filmjölken och knåda ihop till en deg. Dela degen i två bitar och platta ut dom lite på mjölat bakbord. Lägg på pappersklädd plåt och skåra ett kryss i varje. Grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter tills dom får fin färg.
Servera nygräddade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar