fredag, september 24, 2010

Lax med grönsaker & rosépeppar

När Viktor får bestämma middag, så blir det oftast lax. Jag gruvade lite för att använda den där tråkiga laxen som vi fortfarande har massvis av, men tänkte att om vi inte äter den så tar den ju aldrig slut. Men idag lyckades jag! Tråklaxen blev en en festlig fredagslax! Tillsammans med en himla massa grönsaker, rosépeppar (som jag aldrig använt tidigare faktiskt!) och Farmors goda fisksås blev det en riktigt god och "häftig" mat som Viktor uttryckte det. Vi struntade helt i att äta något till, det var så himla gott och mättande ändå! Receptet räcker till 2 personer.

2 portionsbitar laxfilé
En rejäl bit purjolök
2 morötter
Bladspenat
En bit paprika
(Ört)Salt
Rosépeppar

Farmors goda fisksås
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
Saften från en halv citron

Sätt ugnen på 175°. Skölj purjolöken ordentligt och skala morötterna. Skär purjolöken ganska tunt, strimla paprikan och "riv" morötterna till strimlor med potatisskalaren. Blanda grönsakerna tillsammans med bladspenaten och lägg i en ugnssäker form. Lägg laxen på grönsakerna och krydda med örtsalt och lätt krossad rosépeppar. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp, låt sjuda några minuter och häll sedan över laxen. Strö på lite extra rosépeppar och skjutsa in i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. Servera som det är med en sallad. Ris eller potatis kan också vara gott till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar