måndag, september 27, 2010

Kantarellrisotto

Nog hittade vi kantareller alltid! Dock inte så hemskt många, men dom räckte gott och väl i risotton jag gjorde till middag idag! Jag använde det här receptet på risotto, men hackade i både kantareller och champinjoner och tog höns- istället för grönsaksbuljong. Mot slutet rörde jag ner hälften parmesan och hälften riven västerbottenost. Toppade med lite smörstekta kantareller och persilja. Helt underbart!


lördag, september 25, 2010

Chokladbollar

I förrgår ställde vi oss och rullade chokladbollar på kvällskvisten. Vi gjorde dubbel sats, vilket resulterade i den här maffiga tallriken!
(Lite farligt att ha stående i kylskåpet när man är hungrig! Slinker väldigt lätt ner en boll eller två!)


150 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
1½ msk vaniljsocker
4½ msk kakao
4½ dl havregryn
2-3 msk vatten eller avsvalnat kaffe

Lägg allt i en bunke och knåda ihop med händerna, eller elvisp om du inte vill bli kladdig. Om den är lite lös när allt är blandat kan man ställa in den i kylen ett tag. Rulla till önskad storlek, och rulla dom sedan i pärlsocker, kokos eller strössel!

Vi tänkte bege oss till fjällen i eftermiddag, men är hemma imorgon igen! Ha en fortsatt fin lördag mina fina läsare!

fredag, september 24, 2010

Lax med grönsaker & rosépeppar

När Viktor får bestämma middag, så blir det oftast lax. Jag gruvade lite för att använda den där tråkiga laxen som vi fortfarande har massvis av, men tänkte att om vi inte äter den så tar den ju aldrig slut. Men idag lyckades jag! Tråklaxen blev en en festlig fredagslax! Tillsammans med en himla massa grönsaker, rosépeppar (som jag aldrig använt tidigare faktiskt!) och Farmors goda fisksås blev det en riktigt god och "häftig" mat som Viktor uttryckte det. Vi struntade helt i att äta något till, det var så himla gott och mättande ändå! Receptet räcker till 2 personer.

2 portionsbitar laxfilé
En rejäl bit purjolök
2 morötter
Bladspenat
En bit paprika
(Ört)Salt
Rosépeppar

Farmors goda fisksås
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
Saften från en halv citron

Sätt ugnen på 175°. Skölj purjolöken ordentligt och skala morötterna. Skär purjolöken ganska tunt, strimla paprikan och "riv" morötterna till strimlor med potatisskalaren. Blanda grönsakerna tillsammans med bladspenaten och lägg i en ugnssäker form. Lägg laxen på grönsakerna och krydda med örtsalt och lätt krossad rosépeppar. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp, låt sjuda några minuter och häll sedan över laxen. Strö på lite extra rosépeppar och skjutsa in i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. Servera som det är med en sallad. Ris eller potatis kan också vara gott till!

onsdag, september 22, 2010

Kycklingrullad och underbar sås!

Dagens middag slängde jag ihop när hungern och tröttheten inte hade några gränser. När jag kom hem visste jag inte så mycket mer än att jag ville ha kyckling och ugnsrostad potatis. Jag tycker synd om Viktor som missade den här otroligt goda middagen, han fick nöja sig med den gröna ärtsoppan han tog med till jobbet! Såsen kan vara den godaste jag ätit på länge, så den gör jag garanterat om! Receptet räcker till en person, om man som jag äter mycket potatis och sås! (Hemskt dålig bild, men så går det när det blir höst och mörkt!)

3-4 potatisar
Olja, Dragon, Salt
1 kycklingfilé
Lite creme bonjour bleu (ädelost)
1 soltorkad tomat
Några basilikablad

Sätt ugnen på 225
°. Skala eller borsta potatisarna och skär i bitar. Lägg i en ugnsfast form, häll på lite olja och rör runt. Strö på dragon och salt, ställ in i mitten av ugnen och börja med kycklingen. Skär ett snitt i filén, skär inte igenom, och vik upp den. Bred på creme bonjour, klipp över soltorkad tomat och lägg på några basilikablad. Rulla ihop och stek lite snabbt i lite olja, bara så den får färg. När potatisen varit inne i ungefär 15 minuter kan du lägga kycklingen i samma form och låta stå inne i ytterligare 25-30 minuter ungefär. Gör under tiden den här smaskiga såsen!

Sås med creme bonjour
Creme bonjour bleu (ädelost)
Lite mjölk
En skvätt grädde
½ hönsbuljongtärning

Blanda allt och låt puttra några minuter innan servering!

tisdag, september 21, 2010

Limpa med rågmjöl och vinbär

Gårdagens brödbak resulterade i en väldigt god limpa! Den flöt ut ganska mycket under sista jäsningen, vilket gjorde att den blev väldigt stor, och ganska platt. Men när jag kom hem idag var mer än halva uppäten, vilket än en gång tyder på att utseendet inte är allt! Att riva ner ett äpple i degen har jag gjort till lite av en vana. Det smakar inte så mycket av det, men det känns saftigt på något vis!

25 gram jäst
2½ dl vatten
1½ msk olja
1 äpple, riv ner i degen
1 msk honung
½-1 tsk salt
1 dl rågflingor
½ dl vetegroddar
½ dl linfrön
2 dl vinbär
1½ dl grovt rågmjöl
ca. 5-6 dl rågsikt

Lös jästen i vattnet, och blanda ner resten av ingredienserna till en ganska kladdig deg. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter-1 timme. Häll sedan ut degen på väl mjölat bakbord, knåda in mer mjöl och forma till en avlång limpa och lägg på pappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter och sätt ugnen på 200
°. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 45 minuter-1 timme.

måndag, september 20, 2010

Plockat och skördat

Helgen har bjudit på både det ena och det andra. Bland annat lite jobb och (dålig) bio i lördags, för att avslutas fint och trevligt hemma hos Viktors föräldrar igår. Vi firade Sandra som fyller 18 idag med tårta och kakor, och så hade vi turen att bli bjudna på middag också! När Viktors pappa Janne bjuder på schnitzel vet man att det blir himla gott! Tillsammans med nypotatisen och kryddsmöret var varje tugga en njutning! Som att inte det var nog fick jag med mig morötter, kålrötter, gigantiska sockerärtor och härlig persilja direkt från landet, en hink vinbär och en påse full med små rara äpplen! Tidigare ikväll ställde jag mig och rensade vinbären för att slänga ihop en limpa! Om den blir bra får ni receptet imorgon, tog precis ut den ur ugnen. (Ställa sig och baka bröd 9 på kvällen kan man ju ha delade åsikter om..)

Mycket äpplen har det blivit i år, sa Eva. Viktors farfar har plockat flera hinkar med fallfrukt, och ändå är grenarna fortfarande fulla med fin frukt!

Härligt röda vinbär, på valdagen! (En liten hint om min röst!)

fredag, september 17, 2010

Tacoburgare & vitlökssås

Inte nog med att jag pluggat en hel del och bakat mina bästa kakor idag, jag har även röstat och träffat min älskade pappa! På en ledig dag. Helt otroligt, i vanliga fall brukar lediga dagar mest sluta med att jag gör så lite som möjligt! När vi var och handlade lite förut kände jag att rester inte var någon fredagsmiddag, speciellt inte när man har en middagsgäst. Så jag föreslog tacoburgare, och det var ju inte helt fel! En trevlig start på helgen för 2-3 personer!

5 burgare
400 gram nötfärs
½ påse tacokryddmix
1 liten röd lök, finhackad
2-4 tsk tacosås

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig färs. Forma till 5 burgare, platta till dom ordentligt! Dom går ihop sig väldigt mycket när man steker dom. Ställ i kylen tills som ska stekas, eller stek på en gång. Servera med grönsaker, hamburgerbröd eller kanske tortillabröd och olika såser, kanske lite vitlökssås!

Vitlökssås
1½-2 dl creme fraiche
1-1½ dl kesella
2 vitlöksklyftor, pressa i
2 tsk tacosås
Salt, peppar

Rör ihop allt, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt och låt stå tills den ska serveras!

torsdag, september 16, 2010

Pastagratäng med kyckling & ricotta

Dagens middag hittade jag hos Mikaela. När jag kom på att jag hade en burk ricotta och en grillad kyckling i kylskåpet letade jag upp ett recept som hon la upp för ett tag sen, som lät och såg väldigt gott ut. Och det var det! Väldigt enkel och bra vardagsmat, som inte tog lång tid alls att slänga ihop. Gjorde några små ändringar i receptet, som bör räcka till 4 personer.

300 gram pasta
1 grillad kyckling
1 burk ricottaost
Färska champinjoner
½ p
åse fryst bladspenat (450 gram)
2 vitlöksklyftor
Färsk basilika
1-2 dl riven parmesan
Salt,
Peppar

Rensa den grillade kycklingen och skär stora bitar mindre, skär champinjonerna och sätt ugnen på 225
°. Koka upp vatten till pastan och koka enligt angiven tid. När det är 1 minut kvar av koktiden häller du i spenaten och rör om. Spara sedan ca. 1 dl av vattnet och häll av resten. Häll tillbaka den avrunna pastan och spenaten i kastrullen och blanda ner kyckling, champinjoner, ricottaost, pasta/spenatvattnet och pressa i vitlöken. Hacka basilikan och rör ner tillsammans med salt, peppar och ungefär hälften av den rivna parmesanen. När allt är blandat häller du över i en ugnsfast form och strör över parmesanen som är kvar. Gratinera i 10-15 minuter.

Himla god, och lite kladdig bärkaka

Igår åkte jag hem för att fira min lilla lillebror som blivit hela 19 år! Eftersom jag är bagaren i familjen blir jag allt som oftast ombedd att slänga ihop en tårta när någon av oss fyller år. Så jag slängde ihop en enkel tårta och bakade en hemskt enkel och god bärkaka! Nästan direkt när jag kom hem bläddrade jag i vanlig ordning igenom mammas senaste nummer av Allers och hittade den här kakan. Den blev nästan som en kladdkaka, fast utan choklad. Och med bär. Det stog i tidningen att den var godast dagsfärsk, men jag kan tänka mig att den är god dagen efter också. Om det finns något kvar tills dess vill säga! Eftersom att mammas springform inte går att ta isär så tryckte jag helt enkelt ner ett bakplåtspapper i, men har man en "fungerande" form så behöver man inte göra så!

100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
ca. 3 dl frysta, blandade, bär
Potatismjöl
Ev. Mandelspån/Pärlsocker

Sätt ugnen på 175
°. Smält smöret i en kastrull och dra från värmen. Rör ner ägg och socker till en slät smet, tillsätt mjöl och rör slätt igen. Häll smeten i en smord (och bröad) form. Vänd runt dom frysta bären i lite potatismjöl och strö över smeten. Strö ev. över lite mandelspån eller pärlsocker. Grädda i 25-30 minuter. Den ska vara lite kladdig! Låt svalna och servera!

En liten bild på tårtan också, "fusktårtan". Färdiga bottnar, lite mosade bär, pulver-hallonmousse, marsansås blandat med grädde, toppat med grädde och strössel. Enkel och god tårta på rekordfart!

måndag, september 13, 2010

En ganska vanlig, hederlig köttgryta!

Jag som trodde jag kunde vila upp mig lite under helgen, och få en hel del plugg gjort jobbade hela helgen istället. Men egentligen klagar jag ju inte heller! Min helg fick en himla bra start i fredags iallafall, när jag i vanlig ordning klickade mig in på Mikaelas blogg och såg att hon fått en "Beautiful Blogger Award" och skrivit så himla fint om min blogg! Det värmde, tack snälla du!
Något annat som värmer såhär i hösttider är ju grytor! Trots att solen sken och värmen spred sig in genom den öppna balkongdörren idag, så kände jag att det var dags för gryta. Den blev inte så extravagant, en helt vanlig köttgryta för ca. 4 personer. Men god blev den ju, och det är ju huvudsaken! Jag använde "biff av nöt" som jag hittade billigt förra veckan. Men vilket kött som helst funkar fint!

ca. 300 gram nötkött
2 gula lökar
2 skalade morötter
1 bit gul paprika
1 bit röd paprika
1 bit grön paprika
Färska champinjoner
1 grönsaksbuljongtärning
En skvätt rött vin
ca. 1 dl vispgrädde
Lite soja
Färsk hackad timjan
Salt, Peppar

Hacka en lök, skär paprikan, morötterna och köttet i mindre bitar. Skär champinjonerna i kvartar. Smält smör i en gryta och stek på löken och champinjonerna lite snabbt, salta och peppra och häll sedan över i en djuptallrik. Smält lite mer smör och lägg i köttbitarna, salta och peppra. När köttet är brynt slänger du i morötterna och häller på kokat vatten så det täcker, skvätt i lite rödvin, soja och hackad timjan. Lägg på ett lock och låt puttra i minst 15 minuter. Häll sedan i grädde, den stekta löken och champinjonerna samt paprikabitarna. Lägg på locket igen och låt puttra länge. Jag brukar förbereda hit, låta den puttra på lite grann och sedan stänga av plattan. Låta den stå med lock på och sen bara värma upp och reda av med lite mjöl och vatten som jag vispar ihop för att få det lite tjockare.
Desto längre den får puttra/stå desto godare! Servera sedan med ris och lite sallad!

fredag, september 10, 2010

Fredagslyx med fylld fläskfilé

Det är ju bara fredag en dag i veckan, så idag lyxade jag till det lite grann när det började närma sig middagstid. Potatisgratäng är något jag gått och suktat efter ett par dagar nu, så jag tyckte det var dags! När jag gör något med potatis, t.ex mos eller gratäng, så är det alltid den ugnsstekta falukorven eller som idag, fläskfilén, som får agera tillbehör. Jag känner mig lite som Håkan, när han i "Sunes jul" lastar på enbart potatis när det vankas julbord. Riktigt så frälst skulle jag nog inte säga att jag är, men nästan!

1 fläskfilé
ca. 100 gram creme bonjour vitlök
3-4 soltorkade tomater, i olja
Färsk basilika
1 paket bacon, ev.
Salt, Peppar

Sätt ugnen på 175-200
°. Skär bort sånt man inte vill äta på fläskfilén och skär sedan längs sidan så den går att vika upp, salta och peppra. Hacka dom soltorkade tomaterna och basilikan och blanda ihop tillsammans med creme bonjouren. Bred på röran jämnt över fläskfilén och rulla ihop. Vill man kan man linda bacon runt, eller "fästa" ihop med tandpetare. Lägg i en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen. Runt 20-30 minuter borde räcka, beroende på hur stor den är. Servera med en god potatisgratäng och en sallad!
Min fina lilla "örtträdgård" i köksfönstret!

Himla god och enkel fredagslyx, om jag får säga det själv! Fortsatt trevlig kväll och trevlig helg på er alla fina!

torsdag, september 09, 2010

Tacogratäng med kyckling

Då var den sedvanliga lilla tuppluren i soffan avklarad och jag är relativt pigg ett tag till. Tror jag ärvt dom där trötta tv-tittarögonen av mamma, vi är båda ganska bra på att slumra till i soffan. Speciellt framför slutet på ett avsnitt av någon spännande serie, eller film för den delen. Lite tråkigt kan man tycka, men så gudomligt skönt! Hur som helst, dagens middag blev en riktigt god tacogratäng med kyckling istället för färs! Något som både jag och Viktor tyckte var riktigt gott. Relativt snabbt, väldigt enkelt och jättejättegott! Räcker till 4-6 personer!

ca. 400 gram kyckling, t.ex filé
1 gul paprika
1 röd paprika
1 taco kryddmix
Kokt ris för ca. 4 personer
2 dl creme fraiche
200 gram cream cheese vitlök
2-3 dl riven ost

Sätt ugnen på 200
°. Skär kycklingen i mindre bitar och strimla paprikan. Bryn kycklingen i en panna och tillsätt kryddmixen och den strimlade paprikan. Häll på 1 dl vatten och rör om, låt puttra utan lock i ca. 10 minuter. Börjar det se torrt ut kan man hälla på lite mer vatten. Det får gärna vara lite såsigt när det är färdigt! Bred ut kokt ris i en ugnsfast form, fördela sedan kycklingen över. Rör ihop creme fracihe, cream cheese och riven ost ordentligt och häll över. Bred ut jämnt och toppa med några tomatskivor. Gratinera i mitten av ugnen i ca. 30 minuter.

onsdag, september 08, 2010

Krämig korv och svamppanna

Får lite ångest över att jag knappt öppnat kemiboken sen jag kom hem. Öppnar jag den nu kommer jag sova i den om 10 minuter. Så, jag tar tag i det imorgon och på min lediga fredag! Problemet löst!
Jag hoppas att vi snart har tid att åka upp till fjällen med Viktors föräldrar och plocka massvis med bär och gyllengula kantareller. Jag längtar efter att bara slappna av och andas frisk fjälluft! Men tills vi beger oss dit för diverse plockning får jag, som jag skrivit i något tidigare inlägg, nöja mig med köpta kantareller! I fredags hittade jag "billiga" kantareller på hemköp, och komponerade en väldigt god och krämig korv och svamppanna! Jag vet inte hur mycket svamp vi hade i totalt, men lagom är bäst som man säger!

ca. 200 gram korv
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Champinjoner (Färska)
Kantareller (Färska)
2 dl creme fraiche
ca. ½ dl grädde
1-2 msk tomatpuré
ca. 1 msk dijonsenap
Färsk persilja, hackad
Ev. Mjölk
Salt, Peppar

Strimla korven, hacka löken. Rensa/skölj (jag vet att man egentligen inte ska skölja svamp, men ibland när jag inte orkar rensa gör jag det!) champinjonerna och kantarellerna, hacka grovt. Smält smör i en panna och släng i löken, pressa i vitlöksklyftan och rör ner korven, salta och peppra. Stek på lite lätt bara och häll i svampen, tillsätt creme fraiche, grädde, tomatpuré och dijonsenap. Låt puttra ett tag och späd med mjölk om det blir för tjockt. Blanda ner hackad persilja mot slutet och servera sedan med ris eller pasta och en sallad!

tisdag, september 07, 2010

Biffar med mozzarella och timjan

Åh, vad jag blir frustrerad! För att jag ska få göra en lab i kemin på torsdag så måste jag klara en säkerhetsdugga senast ikväll. Man gör den över internet och får göra om den tills man klarar den, men om man inte klarar den måste man vänta en timme innan man får prova igen. Har gjort det två gånger nu, får hoppas att jag klarar den om en timme då. Men nu ska jag inte sitta här och deppa över det! Min mamma och mina syskon har ju faktiskt varit här idag, vilket alltid är lika mysigt. Jag bjöd på lite goda biffar så dom skulle slippa svänga in på McDonalds innan dom åkte hemåt igen. Bra mycket bättre om jag får säga det själv! Tror det blev runt 15 biffar!

ca. 600 gram nötfärs
ca. ½ dl ströbröd
ca. ½ dl mjölk
1 ägg
1 "boll" mozzarella
2 tsk dijonsenap
En skvätt rött vin
Färsk timjan
Salt, Peppar

Blanda ströbröd och mjölk, låt stå i några minuter. Skär mozzarellan i mindre bitar, hacka timjan. Blanda ihop allt med händerna till en smidig färs. Forma till biffar och stek i smör på medelvärme, stek några i taget. Antingen steker du klart alla i pannan, eller så gör du som jag och steker på dom tills dom får lite färg, lägger över i en ugnsfast form och ställer in i ugnen, 175
° i ca. 10-15 minuter. Eller tills dom är klara.
En god sås får du om du vispar ner 1-2 dl grädde, 1 förp. cream cheese (200 gram), lite soya och 1 köttbuljongtärning i pannan. Blir den för tjock kan du späda med lite mjölk. Låt puttra några minuter och servera sedan till biffarna och kokt potatis!

(Inspiration från Matplatsen)

måndag, september 06, 2010

Pasta med lax & citron

Så var det måndag igen, och en ny vecka. Jag bakar mina favoritlimpor och tittar på 'Ullared', har tittat på 'Halv 8 hos mig' och försöker plugga lite kemi. Imorse när den vanliga middagsfrågan dök upp, ville Viktor ha lax, och jag pasta. Inte helt oväntat blev det en bra kombo! Fick inspiration från en av våra favoriträtter och den här snabba pastan. Kan verkligen rekommenderas om man vill slänga ihop något enkelt på kort tid, och så var det ju väldigt gott också!

300 gram spaghetti
2 portionsbitar lax
1 citron
Salladslök
ca. 1 dl grädde
Riven parmesan
(Färsk basilika)
Salt, citronpeppar

Börja med att skära laxen och salladslöken i mindre bitar. Skölj citronen noga och riv det yttersta skalet. Koka upp mycket vatten till pastan och koka sedan enligt angiven tid. Smält rejält med smör i en panna med höga kanter, häll sedan ner laxbitarna och citronskalet, salta och peppra. Pressa över saften från citronen och rör om. Tillsätt grädde, salladslök och riven parmesan. Låt puttra tills pastan är klar. När pastan är al dente häller du av den och blandar ner i pannan med såsen. Hacka lite färsk basilika, om du vill, och rör om alltsammans ordentligt. Servera genast!

torsdag, september 02, 2010

Formbröd med hasselnötter och dinkel

Såhär på kvällskvisten kände jag att det var dags för lite brödbak. Viktor jobbar, och jag borde egentligen läsa Kemi kan man tycka. Men det är ju så kul att baka bröd! Så jag tog fram ett "grundrecept", som jag använder bara för att se mängderna, och gjorde om det totalt. Vilket jag oftast gör när jag bakar bröd. Det är väldigt sällan jag följer receptet helt och hållet. Oftast blandar jag alltid i något extra eller byter ut något helt och hållet. Det är det som är så roligt, att exprimentera och se hur resultatet blir. Det här blev ett väldigt gott och nötigt bröd, som jag med all säkerhet gör om!

25 gram jäst
2½ dl vatten
1 tsk salt
1 msk honung
1 näve hasselnötter
1 dl linfrön
1 dl vetegroddar
1 litet äpple
3 dl siktat dinkelmjöl
1½ dl fullkornsdinkel

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet, rör tills jästen löst sig. Hacka hasselnötterna grovt och rör ner tillsammans med resten av ingredienserna, äpplet rivs direkt ner i bunken. Rör tills allt är blandat, det blir en ganska lös deg. Klicka sedan i den i en smord avlång form. Låt jäsa under bakduk i ca. 1 timme. Sätt ugnen på 250
°. Sätt sedan in formen i nedre delen av ugnen, eller mitten, och sänk till 200° efter några minuter. Grädda i ytterligare 30 minuter, ungefär. Låt svalna lite grann och stjälp sedan upp brödet på galler, låt svalna under bakduk.

onsdag, september 01, 2010

Helgen som var



Numera står pappas cykel parkerad på taket, huruvida praktiskt det är kan man väl fråga sig. En spännande detalj om inte annat!


Malte var mest söt, och blöt efter att ha sprungit i gräset.


På lördagen gjorde mamma fylld fläskfilé, och jag fixade potatisen.
Vi är ett bra team min mamma och jag!


Promenerar man runt Tullingsås får man med största säkerhet syn på en ko, eller något annat trevligt djur.
Vinbären som jag tänkte plocka och ta hem hänger nog kvar.
Jag som tänkte baka en kaka!