fredag, juni 24, 2011

Kanske en midsommartårta?

Här kommer studenttårtorna jag gjorde! Chokladtårtbotten med två lager av härlig mousse, ett med hallon och det andra med vit choklad, toppat med grädde och en massa bär. Svårare än så behöver det inte bli, och passar lika bra på studentmiddagen som på födelsedagskalaset, eller varför inte midsommarbuffén? Trevlig midsommar på er!

Tårtbotten, 1 tårta
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2-3 msk kakao

Sätt ugnen på 200
°. Vispa ägg och socker poröst. Blanda resten av ingredienserna i en bunke och sikta ner i smeten, vänd försiktigt så allt blandas. Häll i en smord och bröad springform, grädda långt ner i ugnen i ca. 40 minuter. Vill man kan man såga upp den och frysa in innan den ska användas, ska tydligen bli bra då!

Hallonmousse, 1 lager
200 gram hallon
½ dl gelesocker
ev. 50 gram cream cheese naturell
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa med en gaffel eller visp. Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig, tar ca. 30 sekunder. Låt svalna och vispa under tiden grädden. Rör sedan ner cream cheesen, kan uteslutas, och vänd sedan försiktigt ner allt i grädden. Låt stå kallt ett tag innan den ska användas.

Vit chokladmousse, 1 lager
100 gram vit choklad
2½ dl grädde

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och låt den sedan stå ett par minuter, så den får svalna något. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natten. Ta sedan fram bunken och vispa upp med elvisp tills den är fluffig och fin!

(Hallonmoussen hittade jag hos Söta saker, resten är från diverse kokböcker och samlingar som trängs på min bokhylla!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar