måndag, oktober 31, 2011

Dal saag

Nu har det varit lite för oaktivt lite för länge tycker jag! Men mina fina vän Moa har varit här sen i fredags, så det har varit fullt upp hela helgen! Igår följde Emelie med oss hem, efter en mysig eftermiddagsfika hos henne, och kokade ihop en alldeles galet god linsgryta som jag hittade hos Mikaela för ett tag sen. Väldigt krämig och lätt, samtidigt som den var mättande och otroligt smakrik! Ni får en bild på en del av ingredienserna istället för på den färdiga grytan, då den mest såg ut som en gröt. Och dessutom tog slut innan jag ens hann tänka tanken att ta en bild! Så kan det gå när man är hungrig! Vill man ha "grundreceptet" kan man kolla in Mikaelas recept, annars kan man göra som oss och ändra lite grann!

4 personer
2½ dl röda linser
1 medelstor lök
2-3 vitlöksklyftor
En liten bit färsk ingefära
ca. 2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
1 tsk röd currypasta
1 tsk sambal oelek
1 tsk koriander, mald
ca. ½ tsk kardemumma
1 tsk spiskummin
En dutt kanel, om man vill
1 tsk salt + lite vitpeppar
1 burk kokosmjölk
1-2 grönsaksbuljongtärningar
Fryst hackad spenat, efter smak

Hacka lök, vitlök och ingefära, värm upp oljan i en gryta och släng i hacket. Låt fräsa i ungefär 5 minuter, tills det börjar bli mjukt, se till så att det inte bränner fast! Rör ihop tomatpuré, currypasta, sambal oelek och resten av kryddorna + salt och peppar och blanda ner i hacket. Häll även i linserna och rör om, låt stekas lite grann. Häll sedan på kokosmjölk och vatten så det täcker linserna, lägg i en eller två buljongtärningar och lite spenat. Låt sjuda, desto längre desto bättre, och tillsätt ev. mer vatten om det blir för tjockt. Rör ofta så det inte bränns! Linserna ska antingen bli mjuka eller mer eller mindre koka sönder, så det blir ganska krämigt. Smaka av och krydda mer om det behövs. När du är nöjd med konsistens och smak (ja, det ska likna en gröt!) så serverar man med naan bröd eller annat indiskt bröd och kanske lite ris om man vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar