lördag, maj 28, 2011

Molle

06.10 ringde mamma och väckte mig imorse. Några minuter senare plingade hon på och kom in, tillsammans med lilla Molle! Hon tågade ända ner till Göteborg för att hämta det lilla knytet igår, och var tillbaka i Jämtland imorse. Så hon var ganska trött och sliten efter ett dygn med tåg och snabba byten. Men det var det värt! Jag bjöd henne på frukost och myste med lilla Molle medans Tobbe fick sova någon timme till innan vi begav oss, jag mot jobbet, Tobbe in till stan och mamma hem till Tullingsås. En mysig start på dagen helt enkelt!


Han har ett litet överbett, vilket gör att han inte är någon utställningshund. Men vad gör väl det när man är söt som socker!

Att försöka väcka Tobbe är dömt att misslyckas nästan varje morgon, inte ens Molle hade några större framgångar denna morgon.

fredag, maj 27, 2011

Tiramisu

Idag bjöd jag Tobbes föräldrar på middag, vilket jag gått och varit lite nervös och stressad över i stort sett hela veckan. Men allt gick så bra så! Det blev nästan lite av en tre-rätters, med dom här goda biffarna till varmrätt, följt av en makalöst god tiramisu till efterrätt. Och när kortleken åkte fram för en omgång "plump" ställde jag fram en liten ostbricka! Det blev en riktigt trevlig kväll med mycket skratt, mat och spel, i vanlig ordning! Med det tackar jag Monica och Thomas för ikväll, och för dom fantastiskt fina blommorna!
4-6 personer
ca. 2 dl starkt kaffe
(Skal från ½ apelsin)
2 ägg
1 ask mascarponeost (250 gram)
1 dl socker
1 paket savoiardikex (200 gram)
Kakao

Brygg kaffe, eller gör starkt snabbkaffe och riv i skalet från en halv apelsin (om du vill, funkar finfint utan!), låt svalna lite grann. Knäck äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum, så hårt att du kan hålla bunken upp och ner. Tillsätt mascarponeost och socker i bunken med gulorna och vispa till en slät smet, blanda försiktigt ner dom vispade vitorna i ostkrämen. Bred ut ett ganska tunt lager av ostsmeten i botten på en liten form (ca. 20x10 cm). Pensla kexen på båda sidor med kaffet, man kan doppa dom i kaffet, men då blir dom lite geggiga tycker jag. Lägg kexen tätt så dom bildar ett lager, häll på ostsmet så det täcker och gör sedan ett kexlager till, avsluta med resten av ostsmeten. Täck med plastfolie och ställ kallt i minst 2 timmar. Ta fram formen strax innan den ska serveras och pudra över kakao!

torsdag, maj 26, 2011

Bönsoppa

Inte den roligaste soppa jag ätit, rent utseendemässigt. Men smakmässigt, förutom att jag kanske var lite väl generös med saltet, så var det lite av en överraskning! Har bläddrat förbi det här receptet flera gånger i min underbara italienska kokbok och tänkt så många gånger att jag ska göra det, men det har som inte blivit av. Men idag gjorde jag slag i saken! En enkel, god och lättsam soppa, som jag verkligen rekommenderar!

2 personer
3-4 dl kokande vatten
½ kycklingbuljongtärning
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk canellinibönor
½-1 tsk torkad oregano
Salt, peppar

Rör ut buljongtärningen i det kokande vattnet och låt stå så länge. (Vill man att soppan ska vara vegetarisk tar man grönsaksbuljong istället!) Häll upp bönorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten, låt rinna av. Hacka löken och vitlöken smått och hetta upp lite olivolja i en stekpanna som rymmer minst 1 liter. Stek löken och vitlöken tills den är mjuk och tillsätt sedan bönorna och oregano. Häll på hälften av buljongen och låt småkoka i 10 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer, tillsätt resten av buljongen och smaka av med salt och peppar. Häll upp i djupa tallrikar, toppa med lite olivolja och hackad mandel eller mandelspån!

måndag, maj 23, 2011

Matsedel v.21

Måndag; Pastagratäng med bacon och broccoli
Tisdag; Köttfärspaj (från frysen)
Onsdag; Lissans linsgryta
Torsdag; Bönsoppa
Fredag; Finfina biffar
Lördag; Baconlindade kycklingfiléer
Söndag; Fiskgratäng av något slag

söndag, maj 22, 2011

Kärleksmums

Det har varit hemskt glest med inlägg på senaste tiden. Men vi var ju som sagt i huvudstaden i helgen, och kom hem i måndagsmorse. Sen har jag jobbat hela dagarna hela veckan, så jag har varit ganska urladdad när jag kommit hem på kvällarna. Men imorgon börjar en ny vecka, med en sprillans ny matsedel! Har varit dåligt med det på senaste tiden, men nu ska det bli ordning och reda igen! Det firar vi med söta kärleksmums som Tobbe snällt frågade om han fick göra för ett tag sen, hur säger man nej till det!

150 gram smör
1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,75 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl


Glasyr
75 gram smör
0,75 dl starkt kaffe
½ dl kakao
1½ msk vaniljsocker
5 dl florsocker


Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en långpanna (30x40 cm). Smält smöret och häll i mjölken, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt, sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och vetemjöl. Tillsätt smöret med mjölken och blanda till en jämn smet, häll i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. Gör under tiden glasyren; Smält smöret och vispa ner resten av ingredienserna. Rör om ordentligt så att det inte blir klumpigt. Ta ut kakan och låt svalna lite, bred sedan glasyren på kakan och strö över mycket riven kokos! Skär i lagom stora bitar och förvara i kylen.

torsdag, maj 12, 2011

Hallonpannacottapaj

Tidigare i veckan fick jag hem ett blad från arla, där det förutom bra rabattkuponger även fanns jättebra recept! Och jag fastnade på en gång för den här pajen med hallonpannacotta! En riktigt fräsch, lagom söt och fruktansvärt enkel dessert. Med den önskar jag er alla en trevlig helg, jag och Tobbe drar oss nämligen ner till Stockholm i eftermiddag, och blir där tills på söndagkväll. Ha det fint!
Botten
12 digestivekex
75 gram smör
1 tsk kanel

Fyllning
3 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
500 gram hallonkesella (En nyhet!)
Hallon till dekoration

Krossa kexen och smält smöret, rör ihop tillsammans med kanel och tryck ut i en form, ca. 24 cm i diameter. Ställ i kylen i ca. 15 minuter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dom ligga i 5 minuter, koka under tiden upp grädden. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden, låt svalna lite och blanda sedan grädden med hallonkesellan. Häll blandningen i formen och ställ kallt i minst 3 timmar. Garnera sedan med hallon och servera!

söndag, maj 08, 2011

Bönröra & Potatissallad med basilikaolja

Om jag skulle skriva en lista på allt jag gjort den här veckan skulle den bli fruktansvärt lång. Jag har bl.a legat efter i engelskan, men fick som tur in alla inlämningsuppgifter i tid (och kammade hem ett vg på taldelen!). Jag har jobbat, fått hem mina tokiga katter, saknat Göteborg och umgåtts med härliga människor. I onsdags kom min lillebror på besök, och vi tänkte att vi skulle grilla till middag! Tobbe marinerade köttet och jag fixade goda tillbehör (som jag hittat hos Pickipicki). Men engångsgrillen strejkade, så det slutade med att vi slängde allt i stekpannan. Men det blev ju hemskt gott ändå!
Gott marinerat kött som aldrig hamnade på grillen, halloumi, potatissallad, bönröra och en vanlig grönsallad. Smaskigt!

Bönröra
1 burk stora vita bönor
1½ dl creme fraiche
Saften från ½ citron
½ finhackad rödlök
1 vitlöksklyfta
Salt, Peppar

Skölj bönorna och mixa tillsammans med creme fraiche och citronsaft. Blanda ner hackad rödlök och pressa i en vitlöksklyfta, smaka av med salt och peppar.

Potatissallad med basilikaolja
1 kruka basilika
½ dl olivolja
½-1 vitlöksklyfta
Salt

Kokt, kall, tärnad potatis
Ruccola
Strimlad rödlök
Hackade soltorkade tomater

Mixa basilika, olivolja, vitlök och salt till en jämn liten röra. Vänd runt potatisen i basilikaoljan och låt stå ett tag. Blanda sedan ihop potatisen med dom övriga ingredienserna.

tisdag, maj 03, 2011

Ljuva Göteborg

Dagarna i Göteborg bara flög förbi, och nu sitter jag här i Östersund igen. Ganska kalla, och inte så jättegröna Östersund. Jag vill tillbaka till varma, gröna, sköna Göteborg. Om jag inte kommer in på skolan jag sökt i höst, så kommer jag nog flytta dit efter sommaren faktiskt!

Silkesapa bland träden på Universeum.


Jag och Tobbe slängde ihop en tårta för att fira hans syster Camilla! Innan tårtan åt vi middag på Mañana, otroligt gott och prisvärt!


Camilla bland alla underbara vitsipppor i Slottskogen, följt av en mysig fikapaus i Botaniska trädgården!



Tobbe blev glassugen inne i Saluhallen.

Världens finaste Tobias och underbara Nilas!