onsdag, februari 22, 2012

Äppelsemlor

Som jag skrev förra året, så är jag ingen semelfantast. Tobbe däremot har tjatat i flera veckor att han vill ha och baka semlor. Så igårkväll blev det slag i saken. Han bakade en fin liten deg och rörde ihop en mandelmassefyllning med rivet äpple i, som jag föreslog att man kanske kunde göra. Efter lite klet och spritsande stoltserade han med sin fina semla till soffbordet, lagom till "Top model Sverige", och gick tillbaka till köket. När han kom tillbaka ungefär en halv minut senare var det ungefär en halv semla kvar. Det där med ett rivet äpple i fyllningen var inte fy skam alltså!

8-10 semelbullar
25 gram jäst
75 gram smör
2½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
ca. 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst upp sig. Blanda i socker, salt, kardemumma och större delen av mjölet, och rör tills allt är ordentligt blandat. Tillsätt mer mjöl eftersom och knåda i ca. 4 minuter, med degkrokarna på elvispen eller i maskin. (Eller ca. 8 minuter för hand) När degen släpper från kanterna och känns bra, pudrar du över lite mjöl och låter degen jäsa under bakduk i ca. 40-50 minuter.Stjälp sedan ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 8-10 bitar, beroende på hur stora man vill ha. Forma varje bit till en fin bulle och lägg på pappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter, sätt ugnen på 250° Grädda sedan i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Fyllning
Riven mandelmassa
Rivet äpple
En gnutta socker, om det behövs
Lite vispad grädde

Rör ihop alla ingredienser och smaka av, tillsätt mer av något om det behövs. Skär av locken från bullarna och gröp ur dom lite grann, tillsätt "inkråmet" i fyllningen. Vill man inte göra så kan man bara trycka till en liten grop i bullen! Kleta i lite eller mycket fyllning på/i bullen, spritsa eller dutta på vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och servera!

Tobbes fina, och väldigt goda, äppelsemla! Han kan min man!

2 kommentarer:

  1. Vilken kille!
    Kan tänka mig att det smakar bra med äpple i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är en riktig keeper :) Himla gott faktiskt!

      Radera