onsdag, februari 15, 2012

Söndagsstek

Det här blir ju lite märkligt, med en söndagsstek på en onsdag, men så får det vara! Jag gillar att äta ordentlig mat på söndagar, till exempel grytor som kokat större delen av dagen eller som nu i helgen, söndagsstek. Man kan tillaga i ugnen också, men jag tycker det var väldigt smidigt att göra den i en gryta. Den sköter sig själv i stort sett, perfekt mat att avrunda veckan med. Ganska precis såhär har min mamma oftast gjort när det vankats stek av något slag. Såsen blir helt underbar, och köttet mört och gott! Så nu vet ni vad ni ska duka fram på söndag!

4-6 personer
ca. 1 kg skinkstek
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
1-2 äpple
1-2 morötter
Ett gäng katrinplommon
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
ca. 2 dl grädde
Mjöl+vatten till redning
Malen ingefära
Salt, peppar

Skär lök, vitlök, äpple och morötter i mindre bitar. Krydda steken med salt, peppar och malen ingefära. Smält smör eller margarin i en stor gryta (gärna stekgryta) och stek köttet hastigt runt om så det får lite färg. Lägg ner lök, vitlök, äpple och morötterna i grytan tillsammans med katrinplommonen och buljongtärningen. Häll på vattnet och stick in en stektermometer i mitten på den tjockaste delen. Lägg på ett lock och stek långsamt tills den når en temperatur på ca. 75 grader. (Tar ungefär 1-1½ timme, men stek långsamt, desto längre desto bättre!)
Ta upp steken när den nått 75 grader och låt den vila medans man gör såsen. Sila skyn och koka upp den med grädde, smaka av och krydda eventuellt lite mer. Red av med mjöl blandat med vatten. Skär upp köttet ganska tunt, servera med kokt potatis, den goda såsen och brysselkål!

2 kommentarer:

  1. Stek, jäklar vad gott. Och fina klassiska tillbehör minsann. Bryssekål <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Himla gott var det! Enkel och bra mat, som räcker till många! Jaaa, älskar brysselkål!

      Radera