söndag, mars 04, 2012

Vegetariska dumplings

Igår både tillverkade vi och åt dumplings för första gången här hemma. Vi gjorde som Bea och köpte färdiga, frysta dumplingplattor. (Finns nog på dom flesta kinesiska matbutiker, dom vi använde köpte jag på Hung fat som ligger på Östra hamngatan.) Vill man göra degen själv kan man kolla hur Pickipicki gör! I början var det lite knepigt och pilligt att få ihop dom små knytena, men efter några stycken gick det snabbare! Himmelskt goda, om än lite starka. Jag ska försöka övertala Tobbe att det blir dumplings till middag på lördag igen, vill ha mer!

2-3 personer, 30 st dumplings
1 förp. dumplingplattor, tinade (innehåller 30 st)
En bit purjolök
6-7 färska champinjoner
2 morötter
ca. ½ zucchini
1 vitlöksklyfta
Färsk ingefära
Röd chili, efter tycke och smak
Saft + skal från 1 lime
1-2 msk sweet chili sås
Lite soya
1-2 msk socker
Salt

Hacka purjolök och svamp fint, riv morötter och zucchini grovt. Hetta upp lite olja i en panna och släng i allt det hackade och rivna. Finhacka önskad mängd chili och ingefära och tillsätt i grönsaksröran tillsammans med en pressad vitlöksklyfta, skal och saft från en lime. Låt allt fräsa lite grann och smaka av med sweet chili sås, soya, socker och salt tills det är "rätt" styrka och smak på det hela. Låt svalna lite innan du börjar med knytena!
Lägg en degplatta i handen, klicka en liten sked med röran i mitten och vik ihop. (Bea har jättebra bilder som visar hur!) Antingen så kokar man sina dumplings i en kastrull med vatten tills dom flyter upp, eller så gör man som oss och ångkokar! Vi har en ånginsats från IKEA som funkade alldeles utmärkt om man inte har någon bambukorg. Lägg några vitkålsblad i botten på ånginsatsen och lägg så många dumplings som får plats i insatsen. Ångkoka i ca. 5-10 minuter, tills dom blir glansiga och lite kladdiga. Ta upp och ångkoka nästa omgång. När dom var klara la vi dom på vitkålsblad på en bricka, eftersom dom fastnade så lätt i allt annars. Servera med dipsås och valfria tillbehör.

Tobbes dipsås
Blanda soya, vatten och citronsaft med riven ingefära, sweet chili sås och finhackad chili tills du är nöjd med smak och styrka!


En klick röra i mitten, lite vatten på kanterna.

Vika, vika, vika..

Ett gäng knyten i insatsen innan ångkokning.

VOILA! Inte så hemskt vackra, men ack så goda!

9 kommentarer:

  1. Å, så gott det såg ut, hoppas man får smaka när man kommer å hälsar på, här blev det hargryta, å den var jättegod! Ha de bra å sköt om er, puss å kram älskar dej <3

    SvaraRadera
  2. Kan nog hända kanske :) Ska göra det igen på lördag.. Haha! Du med, älskar dig mamma <3

    SvaraRadera
  3. åh, vad gott med dumplings :)
    sv: det är tyvärr inte lätt att få jobb i dessa tider :/ jag håller tummarna för att du får ett jobb snart :)

    ta hand om dig! kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Himla gott! :) Nä verkligen inte.. Håller på att fundera på utbildning till hösten också, men måste ju ha ett jobb just nu ändå! Haha, samma här :)

      Detsamma till dig! Kramar

      Radera
    2. låter som att jag får ta och ge mig på att göra dumplings, har funderat på det ett bra tag nu :)

      jag förstår. vad söker du för jobb? tänkte att liseberg kanske söker folk? :)

      vad funderar du på för utbildning? I GBG? Jag ska också söka utbildningar nu när de öppnar för det den 15/3. det känns som att antingen jobbar man eller så pluggar man i dessa tider :)
      ta hand om dig! kramar

      Radera
    3. Det tycker jag :) Vi ska göra det på lördag igen!

      Söker mest café eftersom jag jobbat mycket inom det, och butik eftersom det är roligt! Var för sen med att söka till Liseberg tyvärr :)

      Utbildningen jag ska söka till nu är butikskommunikation och finns här på Handelsakademin i Gbg. Är även sugen på inredningskonsult (och sen inredningsarkitekt) som är på distans och dessvärre kostar massa pengar vi inte har just nu.. Vad funderar du på att söka?

      Ta hand om dig du med! Kramar

      Radera
  4. De var ju visst snygga ju! Grymt jobbat.
    Får ta och testa någon dag när jag har gott om tid...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch då ;) Tackar! Haha, jaa. Det kräver lite tid och tålamod (Tobbe vek 5 eller 6 stycken sen var han less, tog en liten vikpaus och ångkokade ett gäng. Sen kom han tillbaka mot slutet och vek nån så att jag kunde fota), men det är värt mödan! Som sagt blir det en ny omgång imorgon. Om jag längtar? JAAAAA!

      Radera
  5. website here check out here straight from the source Continue Your Domain Name Learn More

    SvaraRadera