måndag, februari 25, 2013

Moma's jordnöts- & chokladpaj

Den här veckan kommer bli helt galen, jag känner det på mig. Vi har ett relativt stort grupparbete som ska redovisas på måndag och ett gäng andra uppgifter som måste göras. Så tills vi ses nästa gång uppmanar jag er att baka denna underbara paj (Tobbe säger att han skulle säga "tarte") från Moma's Kitchen! Tror det är bland det bästa jag någonsin svängt ihop. För ja, det är inte svårare än så. Lite mixa, lite blanda och röra. Vips säger det! Och resulterar i något så makalöst, fantastiskt gott. Som tur är räcker en liten bit, vilket gör att man får njuta av denna kaka ("tarte") åtminstone några dagar! Crunchig, nötig, salt och söt botten möter himmelskt len chokladfyllning. Baka baka baka, så är jag snart tillbaka!
Botten
250 g salta jordnötter
1.7 dl socker
65 g smör
35 g vetemjöl


Fyllning
250 gram mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 st äggulor
100 g smör


Sätt ugnen på 200° och börja med botten. Hacka eller mixa nötterna grovt och blanda med övriga ingredienser. Tryck ut i en form med avtagbar kant (ca. 25 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt svalna helt och gör under tiden fyllningen.

Hacka chokladen och lägg i en bunke/skål. Koka upp grädden och häll över chokladen, rör slätt. Tillsätt äggulorna och smöret och blanda till en slät och fin smet. Häll fyllningen i det helt avsvalnade skalet (fortfarande i formen) och ställ i kylen att stelna i minst 2 timmar. Dekorera med florsocker och bär vid servering!

onsdag, februari 20, 2013

Ljuvliga pasta- & parmapaket

Nu har jag lyst med min frånvaro alldeles för länge! Känns fånigt att (än en gång) skylla på hektiska dagar och mycket runtomkring. Men jag blir så illa tvungen då det är sanningen. Min motivation och ork till att blogga har visserligen legat mer eller mindre på minusstrecket vilket såklart också bidragit till dom klena uppdateringarna. 

Men jag vet inte om det är för att vi är på väg mot ljusare tider eller det faktum att jag faktiskt börjar få kläm på vardagen som min motivation och vilja lyser igenom! Det är inte helt lätt att balansera skola, extrajobb, träning, vänner, katter, Tobbe OCH bloggande, men jag ska nog få kläm på det! För att fira min vilja bjuder jag er på ett helt fantastiskt recept som min fina vän Johanna tipsat om otaliga gånger. Receptet kommer från Två små kök och vi följde hennes recept ganska så bra, med några ändringar. Här får ni ett ljuvligt paket med salt, lite knaprig parmaskinka, krämig mozzarella, härlig tomatsås, stekt aubergine och pasta som fått smak av samtliga komponenter. SUCCÉ. Det här gör vi fler gånger!
4 portioner/paket
4 portioner kokt linguine/spaghetti
16 skivor parmaskinka
1 aubergine, tärnad
1 boll mozzarella, tärnad
ca 2 dl riven parmesan

Tomatsås
500 gram cocktailtomater/andra tomater
1 gul lök
3 hela stjälkar basilika
Olivolja
Salt, peppar

Skala löken och skär i grova bitar. Lägg tomater, lök och basilika en kastrull. Släng i en rejäl nypa flingsalt och ringla över lite olivolja. Koka ihop på medelvärme i ungefär en halvtimme. Rör om då och då. Mixa sedan tomatsåsen, smaka av med salt och peppar och rör i lite olivolja.

Under tiden tomatsåsen puttrar fräser du auberginekuberna i smör och olja på hög värme tills de får fin färg, salta, peppra och ställ åt sidan. 

Gör sedan ett knyte i taget. Bred ut ett smörgåspapper och lägg parmaskinkan i mitten av papperet. Två på bredden lite omlott och sedan en skinkbit på "höjden" på varje sida så att du får en stor rektangulär botten av parmaskinka. Lägg pasta mitt på och forma så att det blir ett hål i mitten med pastan som en kant runt om. Lägg 1/4 av aubergine och mozzarella i hålet. Ös över tomatsås och strö sist över parmesanost. Vik parmaskinkan över fyllningen från vänster och höger så att ändarna ligger omlott och omsluter innehållet till ett paket. Vik sedan in alltihop i smörgåspapperet. Upprepa tills du har fyra knyten.

Lägg paketen på en plåt och ställ in i ugnen på 175° i ca 15 minuter. Öppna sedan paketen, toppa med strimlad basilika och riven parmesan. 
ÄT. NJUT!