måndag, april 30, 2012

Fläskdumplings och nudelsallad

Förra fredagen var det äntligen dags igen, för dumplings! Med lite inspiration från Pickipicki gjorde vi en omgång med fläskfärs som var helt fantastiska! När den sista var uppäten kändes det lite snopet att allt var slut och jag började tjata på Tobbe att vi skulle äta dumplings snart igen. Nu är det inplanerat på lördag igen, som jag längtar! Skulle kunna äta dom små underbara knytena MINST en gång i veckan!
30 st dumplings
1 förp. dumplingplattor, tinade (innehåller 30 st)
1 paket fläskfärs, 400 gram
2 dl finhackad purjolök
ca. 2 dl finhackad vitkål
Ev. 1-2 pressade vitlöksklyftor
Riven färsk ingefära
2 msk fisksås
Soya
En liiten skvätt sesamolja
Salt, peppar

Rör ihop allt (förutom dumplingplattorna då) till en smidig färs. Lägg en degplatta i handen och lägg på en klick av färsen. Stryk vatten runt om plattan och vik ihop på valfritt sätt eller gör som vi och härma Bea, huvudsaken är att den är helt tät! Ångkoka sedan dina knyten! Vi använder ju som sagt en ånginsats från IKEA, men ska skaffa en bambukorg. Lägg några kålblad i botten på din insats eller korg och ångkoka i 5-10 minuter, vet inte exakt hur länge vi ångade våra, men är man osäker kan man alltid dela en och se så att den är klar! Lägg dom färdiga knytena på en bricka och servera tillsammans med en nudelsallad och dipsås! (Såhär såg det ut när vi gjorde dumplings förra gången!)
Glasnudelsallad med sojabönor
2 små paket glasnudlar (ca. 70 gram)
1 paket frysta sojabönor (250 gram)
Strimlad gurka
Strimlade morötter
Strimlad purjolök 

"Dressing"
2 msk fisksås
En liten skvätt sesamolja
Soya
Saft från ½ citron
1 pressad vitlöksklyfta
Riven ingefära
½ tsk sambal oelek
1 msk farinsocker
Ev. lite vatten

Börja med att röra ihop alla ingredienser till dressingen och låt stå och dra i ca. 10 minuter. Koka glasnudlarna och sojabönorna enligt anvisningarna. Lägg sedan nudlarna i dressingen och låt dra lite, blanda sedan ihop nudlarna och dressningen med bönorna och dom strimlade grönsakerna. Lägg upp på ett fint fat och toppa ev. med jordnötter!

söndag, april 29, 2012

Azaleadalen

Imorse var vi, trots att det är söndag och sovmorgon, uppe klockan 8 för att tvätta, baka bröd och äta pancakes. När klockan var 12 och tvättiden slut gjorde vi några mackor av det nybakta brödet och begav oss till Slottsskogen för promenader och fika. Vädret var så fint och härligt, solen sken och det var så varmt att man knappt kunde ha jacka. Lite blåsigt var det emellanåt, men allt som allt var det underbart vårväder! Vi började våran promenad vid Linnéplatsen och gick via lilla dammen och djurgårdarna till Azaleadalen där vi slog oss ner för att fika.
 
Trädkramaren Tobias <3
En av dom bästa grejerna med Azaleadalen, förutom namnet, är alla underbara vitsippor!
Ingen har väl missat att jag är löjligt förtjust i körsbärsträd?
På tillbakavägen gick vi förbi säldammen där jag utbrast både ett och två "aawwww!" Sen åkte vi hem och åt korv stroganoff tills vi storknade och tittade på Gossip girl. Så himla mysig dag, perfekt söndag!

lördag, april 28, 2012

Skansen kronan

På väg till jobbet imorse skulle jag ta sats för att börja springa mot vagnen, men istället för att graciöst skutta iväg blev det ett väldigt hårt och platt fall rätt ner i asfalten. Foten jag skulle börja springa med fastnade i en stenkant och slutade med både uppskrapade händer och onda knän, otroligt nog hela kläder däremot! (Tack till dom förbipasserande tjejerna som var gulliga och frågade om jag var okej, det finns hopp för mänskligheten!) Trots det hårda fallet var jag snabbt uppe på fötter och linkade mot vagnen. Har fortfarande rätt ont i knäna men hoppas att det är bättre imorgon.

Tanken var att vi efter jobbet skulle åka till Slottsskogen och fika, men då vädret inte var mycket att hänga i granen blev det en mindre utflykt. Eftersom jag jobbar i Haga så var Skansens krona nära och bra! Så vi travade uppför "domedagstrappan" och tittade ut över staden en stund.
 





























Sen gick vi ner och igenom Haga mot Järntorget för att fota körsbärsträden och sen åka hemåt. Imorgon hoppas vi att solen värmer så vi kan spendera hela dagen i Slottis!

torsdag, april 26, 2012

Zucchinirullar med rödbetsyoghurt

Okej, det tar emot att erkänna det. Men jag tillhör den skaran som avskyr dom flesta förändringar på till exempel facebook eller som nu, här på blogger. Utåt sett kanske man inte ser så stora förändringar, det är liksom backstage det händer. Med andra ord är jag i skrivande stund fruktansvärt frustrerad över att ingenting är "som det ska". Vad hände med det enkla och allt det där snacket om ett vinnande koncept? Med risk för att låta som en gammal dam så var det bättre förr och jag tänker INTE byta till den nya tidslinjen på facebook självmant. (Det är här nånstans jag inser att ni som läser min blogg med jämna mellanrum antagligen gör det p.g.a maten.)

Då lämnar vi det och glider in på något betydligt roligare, och godare. Nämligen dagens middag! Receptet hittade jag i det senaste numret av Coops tidning Mer smak, där dom tyckte att man skulle "våga vego". Fastnade direkt för det här receptet på zucchinirullar med mozzarella och basilika rullade i sesamfrön, som serverades tillsammans med rödbetsyoghurt och bulgur. Jag tyckte det var väldigt gott och kan även tänka mig att rullarna passar utmärkt som plockmat på en buffé eller liknande. Lite kul och piffigt sådär!













4 personer
2 zucchini
2 mozzarellabollar (250 gram)
Färsk basilika
1 ägg
ca. 1 dl sesamfrön
Salt, peppar

Hyvla eller skär zucchinin tunt, enklast med en osthyvel. Lägg skivorna på en skärbräda, salta och peppra. Skär mozzarellan i mindre bitar och lägg en bit mozzarella samt lite färsk basilika på en remsa och rulla ihop ganska hårt, fäst med en tandpetare och gör samma sak med resten. När alla är rullade doppas dom i uppvispat ägg och rullas sedan i sesamfrön. Hetta upp olja i en panna och stek tills dom får fin färg och osten smälter lite. Servera med bulgur, rödbetsyoghurt och sallad!

Rödbetsyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
1 dl inlagda rödbetar (vi använde vanliga skivade)
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt, peppar 

Mixa slätt, ställ kallt ett litet tag innan servering. Ät!
 

söndag, april 22, 2012

Knapriga jordnötskakor deluxe

Jag skyller min klena närvaro på ett taskigt internet och att jag helt enkelt inte riktigt hunnit med. Men mer om det vid ett senare tillfälle! Nu är det söndag, Tobbe vispar ihop en omgång päronpancakes och jag ville mest meddela att jag lever. Och självklart passa på att tacka den lilla tappra skaran som dök upp hemma hos Charlotta i tisdags på bloggfika med kakor och knäckebröd! I vanlig ordning var det fantastiskt trevligt och makalöst mycket gott! (Matbloggare i all ära, men Göteborgs matbloggare är banne mig vassa!) Vi frossade i Pernillas kladdmuffins med kokostosca och Sofie bjöd på både kokoskakor med lakrits och citronbiscotti. Värdinnan hade blandat ihop en svalkande lemonad och Johanna hade som vanligt med sig sitt underbara knäcke. Nu kanske ni tycker att det låter trist att komma med knäckebröd till kakkalas, men där misstar ni er. Johanna är knäckebrödsdrottningen och får nästan inte komma på våra träffar om hon inte har med sig knäcke! Mitt bidrag blev knapriga jordnötskakor med både jordnötssmör och jordnötter. Kan vara bland dom bästa kakor jag någonsin bakat!

ca. 30 st
110 gram smör eller margarin, rumsvarmt
2½ dl råsocker strö (jag tog hälften råsocker, hälften farin)
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1½ dl jordnötssmör
3½-4 dl vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat
1 dl grovhackade jordnötter

Sätt ugnen på 150. Kör ihop smör, socker och vaniljsocker med elvisp till en jämn smet. Tillsätt ägget medans du vispar, blanda sedan i jordnötssmör, vetemjöl och bikarbonat tills du har en deg. Rör i dom hackade jordnötterna för hand, enklast är att man knådar in dom i degen. Forma till små bollar lite mindre än en pingisboll, lägg på pappersklädd plåt och tryck till så dom blir lite plattare. Grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter, låt svalna på plåten tills dom är kalla och knapriga. ÄT. NJUT!

måndag, april 09, 2012

Morotsbröd med solrosfrön

Regnet smattrar mot fönstret, jag sitter med rufsigt hår i soffan tillsammans med katterna och halvtittar på tv. Förbereder mig för ett grymt pass på gymmet om någon timme, jag ska lida efter den här maffiga helgen! Kom på att jag inte lagt upp morotsbrödet än som jag bakade för ett tag sen. Det blev väldigt gott och saftigt, med mycket solrosfrön. Vill man ha en knaprig skorpa kan man spraya vatten i ugnen när man sätter in brödet, ska prova det nästa gång. Tvivlar dock på att det går så bra i våran knäppa ugn. Men försöka går ju!

1 bröd
8 gram jäst
2½ dl kallt vatten
0,75 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 dl solrosfrön
2 små morötter, fint rivna
1 dl kruskakli
1 dl fiberhavregryn
3 dl dinkelmjöl
2-3 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det kalla vattnet i en stor bunke. Rör i salt, sirap, solrosfrön, rivna morötter, kruskakli, havregryn, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt ev. mer mjöl tills degen släpper kanterna och känns smidig. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten (eller om man sätter degen på morgonen över dagen och bakar ut på kvällen).
På morgonen (eller kvällen) hälls degen ut på mjölat bakbord och knådas/formas till en limpa. Jag formade till ett ganska runt bröd med lite "smalare" ändar. Lägg brödet på pappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca. 1-1½ timme. Sätt ugnen på 225
°. När brödet jäst färdigt och ugnen är varm snittar man brödet med en vass kniv (jag snittade längs sidorna på det här brödet, men man kan göra lite som man vill!), sätt in i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200°. Grädda i 30-40 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

Våran påskhelg

Vi har haft en tredagars skulle man väl kunna säga, i att-äta-tills-man-spricker. I fredags började frossandet hemma hos Camilla och Bosse med en underbar vegetarisk buffé, med bland annat vegetarisk jansson, ugnsstekt sparris med hollandaise, "fetaostsallad deluxe" och basilikasås. Dessvärre hade jag inte med kameran, men det var gott och trevligt i vanlig ordning! I lördags blev det påskmiddag hemma hos oss, tillsammans med Emelie, Johanna och Moa.

Det dukades fram en himla massa godsaker! Jag hade bakat både baguetter och fröknäcke, vi kokade lite päronmarmelad, Tobbe svängde ihop en potatissallad och en gravlaxsås till den gravade laxen. Moa hade helstekt en kyckling och Emelie köpte lite ost och kex.

Johanna som kom direkt från Norrtälje hade med sig två sorters pajer. En med getost och valnötter som toppades med flytande honung, och den andra med kantareller och mycket grädde. Både två helt makalösa!

Till efterrätt hade Tobbe svängt ihop en tårta också. Behöver jag säga att vi var mätta? (Blir mätt bara jag tänker på det!)

Igår barnvaktade vi Nilas i några timmar och gjorde pancakes till lunch.

Tobben och busungen åt framför tvn och "Despicable me".

Jag svängde ihop lite bröd, vars recept kommer inom kort!

Nilas lekte i och med kattunneln innan vi gick ut för att gunga lite.

Mysigt! Sen mötte vi Camilla, Nilas åkte hem och vi gick hem och åt.

After-påsk-middag. BAAM så var jag jättemätt igen. Hoppas att ni alla haft en minst lika fin helg som vi haft!

söndag, april 01, 2012

Vietnamesisk nudelsallad

För ett tag sedan så upptäckte jag en stor spricka i den största vispskålen/bunken vi har och har sen dess letat efter en ny. Dock är jag oerhört kräsen när det kommer till just bunkar, den får inte vara för tunn, den får inte ha en tråkig färg och dessutom måste den rymma visst mycket. Igår åkte vi till Mölndals second hand tillsammans med Stina för att återuppta jakten på den perfekta bunken, även där utan resultat men inte lottlösa för det! Vi fick med oss lite böcker, ett förkläde, chopsticks, en islåda och tygband hem, inte illa! När vi var klara där och Tobbes jag-måste-ha-kaffe-innan-jag-dör-begär slog till åkte vi till Gunnebo slott och åt kanske den godaste bärpajen med tillhörande vaniljsås jag någonsin smakat! Sen åkte vi hem för en slapp lördagseftermiddag och kväll. Till middag svängde vi ihop Ann-Louises vietnamesiska nudelsallad, som var löjligt enkel, fräsch och fantastiskt god! Eftersom Tobbe inte gillar räkor hoppade vi det den här gången, men nästa gång vi gör den ska iallafall jag ha räkor, känns verkligen som att det skulle bli en fullträff! Kan tänka mig att den är otroligt god som tillbehör till dumplings också!

4 port

200g glasnudlar
½ gurka, skuret i tunna strimlor
2 morötter, grovt rivna
2 dl edamamebönor
1/3 huvud isbergsallad, grovt hackad
2 dl rostade cashewnötter, grovt hackade
3 salladslökar, tunt skivade
1 dl färsk koriander, grovt hackat

Dressing:

2 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
4 cm ingefära, riven
1 tsk sambal oelek
4 msk fisksås (eller 4 msk ljus soja)
2 msk pressad lime
4 msk vatten
2 msk farinsocker (eller muscovado)

Rör ihop ingredienserna till dressingen och låt dra i minst 10 min.
Därefter tillagar du nudlarna enligt paketet. Skölj dem i kallt vatten. Hacka, skiva och riv de övriga ingredienserna. Blanda ihop nudlar, morötter, gurka, sallad, lök och bönor tillsammans med såsen. Toppa salladen med cashewnötter och strö över koriander. Du kan antigen servera salladen omgående eller låta den stå i kylen ett par timmar. Om den förbereds några timmar innan servering väntar man med att strö över cashewnötter och koriander tills den ska serveras!